Jak skrócić obwód w biustonoszu?
Jesteś na forum Czy noszę dobry rozmiar?
Wróć na wszystkie fora »
Najnowsze wypowiedzi:
-
aniolek
? 2 minuty temu · Kupię tanio majtki do effuniaków34/36 -
mycha72
up 7 minut temu · Kupię Effuniaki CH 75F/75FF HM ... -
lolita180
up 35 minut temu · Sprzedam Panache Porcelain Superbra biały ... -
JeestDobrze
a ja nadal szukam:) Najchetniej tease me 35 minut temu · Kupię Curvy Kate 65FF -
lolita180
up up up 36 minut temu · Sprzedam Gossard Tutti Frutti 38D, ... -
Leah
http://allegro.pl/la-senza-sliczne-szorty-panterkowe-38-i2101704907.html http://allegro.pl/la-senza-sliczne-szorty-panterkowe-36-i2101704908.html Obczaj sobie te dwie aukcje. Ja kupiłam taki dół, który z powodzeniem robi za komplet do Panterki. :) Różnia się materiałem ... 40 minut temu · Effuniak czerwona panterka dół w ... -
aniolek
Ta ostatnia z koła jest, buty na 2 zdjęciu fajne, dlaczego takie nie kuse, wyobrażacie sobie podmuch wiatru... 44 minuty temu · Cegiełki -
Leah
:) 46 minut temu · Figi LA SENZA ROUCHED RIBBON ... -
pg04
Podzielę się krótko moimi spostrzeżeniami na temat olejowania. Mam ciemne, grube i gęste włosy, układające się w fale. Zachęcona do olejowania zakupiłam kokoska Vatiki. Po półrocznym olejowaniu Vatiką niestety nie ... 50 minut temu · Pielęgnacja włosów - 0% silikonu, ... -
angusia41
Wymiary każdego stanika są w linku, nad zdjęciami :) 51 minut temu · Panache Rosa 30f, Kalyani 30f, ...

Dziewczyny drogie, skracała któraś z Was obwód stanika u krawcowej np? Albo u gorseciarki/samodzielnie? Powiedzcie mi proszę jak to zrobić, żeby nie było widocznych zmian? ;-)
Ciachnąć obwód przy fiszbinach, czy przy zapięciu może? Przy zapięciu/haftkach to chyba nie, bo później nie będzie się szerokość obwodu zgadzała- ta, która jest przy fiszbinach zwykle jest szersza, więc będzie to głupio wyglądać :D
Mile widziane zdjęcia poglądowe z takich robótek ;-)
Nie wiem czy zakładam wątek w odpowiednim miejscu, ale po przejrzeniu listy, nigdzie indziej mi nie pasował :D
A podszyć próbowałaś? To znaczne mniej inwazyjna metoda. A na lobby jest specjalny wątek dotyczący robótek ręcznych, dziewczyny cuda wyczyniają ze stanikami to może tam zajrzyj, lata doświadczeń już zapisanych ;)
Tak tak, podszywałam już nie raz, tę metodę mam opanowaną tzn. moja krawcowa ;-)
Ale jestem, ciekawa w jaki sposób dziewczyny skracają obwody, bo wiem że kilka osób opisywało takie działania :D Albo gorseciarki ;-)
Chętnie zobaczyłabym fotkę takiego obwodu, bo póki co to wyobrażam sobie wersję wyłącznie z obcięciem materiału przy fiszbinach stanika, ale jak to później wygląda przyszyte to już nie wiem ;-)
Ja w starym staniku (70D z triumpha :P jak jeszcze nie odkryłam 6 zmysłu a internetu się bałam) złożyłam obwód na zakładkę pod pachami i tak zszyłam na maszynie elastyczną nitką. Ciąć się bałam. Zdjęć nie mam bo stanik szybko wyrzuciłam ale nie wyglądało źle a w noszeniu było niewyczuwalne, bo zakładka szła na zewnątrz:)
elftherinii@yahoo.com
Robię dokładnie tak samo :)
j.wredna @ gmail.com
I naprawdę tego nie czuć jakoś specjalnie? Nie gniecie itd.? :>
Jeżeli któraś z Was mogłaby wrzucić fotkę, byłabym ogromnie wdzięczna, żebym wiedziała jak się do tego zabierać :D
Nie czuć bo wywijasz zakładki na zewnątrz i to tam jest zgrubienie.
zdjęć nie mam ale chodzi o zrobienie czegoś takiego z materiału jakby dzióbka i położenie go na jedną stronę. Chwyć materiał w dwóch miejscach, przybliż palce i masz dzióbek z tego co poszło do góry. Teraz chwyć górę dzióbka i połóż ją na jedna stronę tak żeby był na zewnątrz obwodu - i przyszyj (mocno!):)
Chyba zamotałam jeszcze bardziej ale może zrozumiesz:)
elftherinii@yahoo.com
Opis jest bardzo jasny, dziękuję :-)
Ale jednak nie ma możliwości, żeby takiej zakładki nie było widać, więc nadal będę kombinować (być może zgłosi się ktoś kto już to praktykował :D) jak obciąż obwód bez szkód dla biustonosza ;-)
A ja robię tak, że odpruwam zapięcia a potem ucinam obwód ile trzeba i przyszywam ręcznie zapinanie z powrotem. Co prawda często zdarza się, że zapinanie ma inną szerokość niż obwód więc jestem zmuszona robić zakładki i wtedy jest dobrze. Będę tak robić narazie ze starymi dopóki nie zapełnię szuflady dobrymi biustonoszami. Tu są zdjęcia, na których takie zabiegi możecie zobaczyć:
http://www.qxl.republika.pl/1.jpg
http://www.qxl.republika.pl/2.jpg
Najczęściej robię tak jak Charlotka. W jednym staniku zrobiłam zakładki pod pachami do wewnątrz, ale trochę uwierały brzegi (złożone utworzyły ostry kant), więc przycięłam troszkę ten dzióbek nożyczkami. Stanik cały czas noszę, zdjęcie zakładki jest w mojej szufladzie:
http://balkonetka.pl/katalog/bra/triumph-rich-temptation
Słońce nie omija nikogo. Nie ominie i ciebie, chyba żebyś skrył się w cieniu.
Aha, jeśli chodzi o staniki z tyłem z takimi jakby przedłużeniami ramiączek na górnej krawędzi obwodu (chodzi o to miejsce między ramiączkami przy zapięciu, górna krawędź ma taką taśmę jak ramiączka - mam tak na przykład w Hestii w wersji z nieodpinanymi ramiączkami), to widziałam dzieło gorseciarki z Liparie: odpruła zapięcia, ramiączka i tą właśnie górną taśmę, końce obwodu obcięła tak, żeby uzyskać taki sam kształt tyłu, tylko po prostu krótszy (przy tym typie tyłu on się półokrągło zwęża w kierunku zapięcia), a następnie przyszyła wszystko z powrotem, tak jak było, ramiączko wtedy wypadło w takiej samej odległości od zapięcia jak wcześniej. Zapięcie i ramiączka przyszyć łatwo, każdy głupi to potrafi, ale z tą taśmą trzeba zastosować taki szew jak tam był, nie znam się ale to taki zygzak, tak żeby to nadal się rozciągało tak jak w oryginale. Strasznie zagmatwane, ale nie mam zdjęcia, więc musiałam opisać.
Słońce nie omija nikogo. Nie ominie i ciebie, chyba żebyś skrył się w cieniu.
No właśnie najprościej to chyba udać się do gorseciarki, albo pozostać przy podszywaniu bo takie widoczne zakładki niestety, raziłyby mnie w oczy jak diabli :D
Ech.
Ja mam problem w Effuniaku lawendowym. To wzdecydowanie najluźniejszy effuniak jakiego miałam w rękach. Poradzicie coś jak go skrócić? Ubywa mi cm pod biustem i nie chce się z nim rozstawać...
pajeczyna1903 małpa wp pl