Recenzujemy staniki, bo wiemy, że dobrze dobrane czynią cuda!

jak w końcu mierzyć obwód w biuście?

• magdus
    magdus · 22-02-10 12:39 · do góry^

witam was :)
    jestem tutaj dopiero od niedawna i ostatnio sporo czytam :) teraz jednak chciałabym się was o coś zapytać. na większości stron z kalkulatorami rozmiarów polecają, żeby oczywiście pod biustem mierzyć ciasno na wydechu, natomiast w biuście luźno. przy takich pomiarach otrzymuję dla siebie wynik 82/61 cm, co ostatnio mnie zdziwiło, bo jeszcze 2 lata temu miałam 84 cm w biuście, a bynajmniej wagi nie straciłam tylko raczej przybyło mi co nieco, zwłaszcza w brzuszku niestety:( ostatnio jednak zaciekawiły mnie Effuniaki i na stronie Ewy Michalak również postanowiłam wejść w kalkulator, żeby zobaczyć co mi wyjdzie według jej standardów. i tutaj się zdziwiłam, gdyż p. Ewa każea mierzyć obwód biustu przy pochyleniu (że tak to ujmę - w zwisie ;) oczywiście zmierzyłam się w ten sposób i jakie było moje zdziwienie, gdy odczytałam wartość 84,5 cm. odnalazły się moje zagubione centymetry ;)
    teraz tylko się zastanawiam, czy to moje piersi już postanowiły poddać się tak grawitacji, czy po prostu lata źle dobranych staników spowodowały że moje centymetry pouciekały w różne miejsca... i czy przy wyborze nowych staników powinnam brać pod uwagę te 2 cm więcej, które mogą się ponownie znaleźć w staniku.. :) poradźcie, please! :)

they say watch what you ask for cause you might receive

mój kontakt: magda_k.1986@o2.pl

Odpowiedz»
  • Anydalla
    Anydalla · 22-02-10 14:32 · do góry^

Ja bym brała wynik uśredniony, czyli w Twoim przypadku 83.;)
    Chociaż nie wiem, czy dziewczyny to potwierdzą. Pewnie wszystko zależy od wielu czynników, w tym kształtu biustu. Ale jeśli jesteś świeżo ostanikowana, to nie zaszkodzi wziąć ciut więcej niż 82.;)
    PS. Też się nie potrafię zmierzyć w biuście... wychodzą mi wyniki od 84 do 93 w zależności od wdechu/wydechu, wyprostu/pochylenia, od tego, czy miarka nie zjedzie mi z pleców na dół, i od tego, jak ją trzymam.;/ No i miarka też miarce nierówna... Więc wszystko wychodzi i tak w próbach.

ADRES anydalla malpa gmail kropka com

Odpowiedz»
  • magdus
    magdus · 22-02-10 14:46 · do góry^

niestety... a już nie wspominając o pełnych dniach.. ;) to są pomiary przed :)
    a tak nawiązując, to miałam koleżankę, która w trakcie cyklu zmieniała rozmiar z A do D :p na szczęście po porodzie ustatkowało jej się na C/D :)

Odpowiedz»
  • mi
    mi · 22-02-10 14:50 · do góry^

Alladyna miarka akurat miarce równa tylko te nasze pomiary takie sobie są niestety ;) Ja do tej pory sugerowałam się bardziej pomiarem "w zwisie" i to był chyba mój błąd skutkujący noszeniem za dużych staników :/ W wyproście mam powiedzmy ok. 7cm mniej, a jest to wynik kiepskiej kondycji biustu. Musisz metodą prób i błędów dobrać sobie.

Odpowiedz»
  • Anydalla
    Anydalla · 22-02-10 14:52 · do góry^

Hehe, no właśnie ja mam takie nie do końca równe.;p Jedna to budowlana metrówka, ale dość miękka (idealna do mierzenia głębokości mmiseczek), druga to zwykła miarka krawiecka - i tu 100 cm to trochę więcej niż na tej metalowej.;D Nie mam pojęcia, która jest bliższa wzorcowi metra.

ADRES anydalla malpa gmail kropka com

Odpowiedz»
  • wera9954
    wera9954 · 22-02-10 20:57 · do góry^

W "zwisie" mierzysz się do Effuniaków, do nie-Effuniaków - w wyproście. Po prostu Effuniaki inaczej się dobiera.

Odpowiedz»
  • magdus
    magdus · 22-02-10 21:00 · do góry^

no ale myślicie, że coś się może przemieścić? bo mi się wydaje jak tak na siebie patrzę, że nie mam aż tyle, żeby miało co już powoli zwisać ;)

Odpowiedz»
  • elftherini
    elftherini · 22-02-10 21:07 · do góry^

magdus piszesz ze "bo mi się wydaje jak tak na siebie patrzę, że nie mam aż tyle, żeby miało co już powoli zwisać ;)"
    Ja powiem tak: nie wiem od czego to zależy ale w zwisie też mam więcej niż w wyproście, a biust mam jędrny i uniesiony:) Może po prostu cała pierś się inaczej układa czy coś. Ja wynik uśredniam i jest ok.
    A co do mierzenia: Ja potrafię tak nabrać powietrza, że mi w biuście i ponad 90 cm wychodzi :D I na taki pomiar zamawiałam pierwszy stanik (ale się zdziwiłam jak otworzyłam paczkę ze stanikiem 60G). Za to nie do końca wiem jak mierzyć się pod biustem ścisło. Bo ściskam się do 61 cm ale za to tak, że aż żebra się schodzą a miarka trzeszczy:)

Odpowiedz»
  • magdus
    magdus · 22-02-10 21:37 · do góry^

to może też się do tej nieco uśrednionej metody zastosuję ;) tak jak pisałam, kiedyś to 84 cm było normalnie w biuście. i dlatego zaczęłam się zastanawiam czy to się gdzieś nie daj Boże na plecy rozeszło :p
    natomiast pod biustem robię tak, że staję koło lustra, żeby widzieć czy miarka jest poziomo, przykładam metr, robię wdech, wydech, wdech i na wydechu wtedy się ciasno mierzę, ale nie tak, żeby mnie bolało, tylko żeby ciasno przylegał do ciała. jakbym się postarała mocno, to może jeszcze 1 cm by ubyło, ale aż tak ciasnych staników bym chyba nie chciała nosić ;)

Odpowiedz»