Kliknij, aby zamknąć.

Krwawiące dziąsła

• aldonka
    aldonka, 09-03-10 09:12

Witam,
    co zrobić by poradzić sobie z problemem krwawiących dziąseł?
    Zmiana pasty? Zmiana szczoteczki? Co jeszcze?

do góry^ Odpowiedz»
  • Psychodelia
    Psychodelia, 09-03-10 09:25

mi pomogła pasta Lacalut

do góry^ Odpowiedz»
  • elftherini
    elftherini, 09-03-10 16:24

No i miękka szczoteczka.

do góry^ Odpowiedz»
  • aldonka
    aldonka, 10-03-10 09:28

Poszukałam troszeczkę w internecie i tam polecają takie pasty jak Ajona oraz Elmex, która lepiej kupić? Dobrą szczoteczkę kupić jeszcze dziś.

do góry^ Odpowiedz»
  • mirkazdzirka
    mirkazdzirka, 14-03-10 20:07

Ja również polecam pastę Lacalut Activ - jedyna, po której nie mam problemów z krwawiącymi dziąsłami i nadwrażliwymi zębami

do góry^ Odpowiedz»
  • tutusia
    tutusia, 14-03-10 22:45

A ja polecę pastę i płyn do płukania Meridol. Zawsze miałam wrażliwe, krwawiące dziąsła, a po założeniu aparatu i przesunięciu całego zgryzu o cm w prawo w jeden rok była tragedia. Krew zostawała na jedzonym bananie :/ Ten zestaw uporał się z tym ciągu miesiąca lub dwóch. Ostrzegam, że płyn może lekko przebarwiać zęby, ale do usunięcia u dentysty. Ja zresztą płynu używam tylko w razie potrzeby, bo teraz już raczej nie mam tego problemu. A płyn jest niezawodny również jak pojawi się jakaś afta, czy dziąsło puchnie od idącej ósemki - żadne sachole i inne się nie umywają.

do góry^ Odpowiedz»
  • kasiagrubasia
    kasiagrubasia, 15-03-10 00:08

Aldonka, ja bym się skonsultowała z dobrym dentystą. Akurat u mnie był problem niedomytych dziąseł i zębów, bo mam bardzo ciasno zęby i miałam złą technikę szczotkowania + zbyt miękką szczoteczkę. Dziąsła krwawiły mi przy każdym myciu. Dentystka nauczyła mnie myć zęby ;) tak żeby nie zostawały żadne bakterie na dziąsłach i zmienić szczoteczkę z miękkiej na średnią. Zastosowałam i dziąsła przestały krwawić jak ręką odjął. Teraz już nawet mogę myć zęby twardą szczoteczką i nic :)

Słońce nie omija nikogo. Nie ominie i ciebie, chyba żebyś skrył się w cieniu.

do góry^ Odpowiedz»
  • missalchemist
    missalchemist, 15-03-10 09:25

polecam wizytę u dentysty :) jak miałam ten problem (dziąsła krwawiły mi nie tylko przy myciu, czasem nawet po prostu przy ugryzieniu czegoś twardego), dentystka poleciła mi odpowiednią pastę (chyba to był elmex) i uzupełnienie diety (bo braki w diecie też się często odbijają). dosyć szybko pomogło :P

do góry^ Odpowiedz»
  • aldonka
    aldonka, 16-03-10 09:08

Wizyta u dentysty na przyszły tydzień zapisana, czekam już na nią kilka tygodni, zobaczymy co mi dentystka powie, ale chciałam wcześniej zrobić cokolwiek by było lepiej bo szczerze mówiąc jest to bardzo uciążliwe.

do góry^ Odpowiedz»
  • mi
    mi, 17-03-10 15:57

Zainwestuj w elektryczną szczoteczkę do zębów, będzie ulgą dla Twoich dziąseł. Doraźnie można płukać szałwią :)

do góry^ Odpowiedz»
  • aldonka
    aldonka, 18-03-10 09:22

A słyszałam wprost przeciwnie, że szczoteczka elektryczna podrażnia zęby i bardzo często one krwawią. Dzwoniłam do dentysty i kazał mi kupić sobie pastę Ajona. Zamówiłam w internetowej aptece, powinnam jutro ją otrzymać.

do góry^ Odpowiedz»
  • gosha
    gosha, 18-03-10 09:29

Mi też dentysta odradzał szczoteczkę elektryczną. Zwłaszcza jest niebezpieczna przy podrażnionych dziąsłach i skłonnościach do cofania się dziąseł.

nie dyskutuj z idiotą.
    sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

do góry^ Odpowiedz»
  • mi
    mi, 18-03-10 10:49

Serio? Moje zęby i dziąsła czują się lepiej przy elektrycznej, a mam jeszcze do kompletu kieszonki i odsłonięte szyjki. Człowiek całe życie się uczy ;)

do góry^ Odpowiedz»
  • gosha
    gosha, 18-03-10 10:55

serio, nakazał mi myć zęby miękką szczoteczką (to oczywiste) ruchem cytuję: wymiatającym - czyli jakbyś zamiatała zęby od dziąsła zaczynając, żeby nie "odrywać" dziąsła. Przy szczoteczce elektrycznej nie masz nad tym kontroli. Dodatkowo nitka lub taśma dentystyczna i płukanki.

nie dyskutuj z idiotą.
    sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

do góry^ Odpowiedz»
  • mi
    mi, 18-03-10 12:39

Hmm a wiesz, że może i coś w tym jest, bo od jakiegoś czasu faktycznie używam zwykłej i wymiatam ;) no i oczywiście nitka i płyn obowiązkowo.

do góry^ Odpowiedz»
  • aldonka
    aldonka, 19-03-10 08:58

To czy nic ci nie jest przy takiej szczoteczce uzależnione jest chyba od tego jak myjesz, z reguły problemy wynikają przede wszystkim z nieodpowiedniego mycia, a nie używania takiej czy takiej szczoteczki (tak mi się przynajmniej wydaje)

do góry^ Odpowiedz»
  • bluemacia
    bluemacia, 19-03-10 12:27

Moja stomatolog zaleciła mi tydzień brać rutinoscorbin 3x2 tabletki. Do tego myć pastą Ajona zęby (na paście była instrukcja jak często i jaką ilością myć). Ponadto myć delikatnie zęby co najmniej 5 razy dziennie by masować dziąsła. Po tygodniu takich zabiegów mogłam iść na borowanie tuż przy dziąśle, wcześniej dosłownie przy każdym dotknięciu "krew mnie zalewała".

do góry^ Odpowiedz»
  • motylek
    motylek, 19-03-10 14:09

ekhm, jako już-prawie-stomatolog, czuje się wywołana do odpowiedzi;) Krwawiące dziąsło mogą być związane z chorobami ogólnoustrojowymi, ale w miażdżącej większości jest to problem niedostatecznej i nieprawidłowej higieny. Zęby należy szczotkować po każdym posiłku, ruchem zaleconym przez lekarza ( najłatwiejszą metodą szczotkowania jest właśnie wspomniane wymiatanie, od dziąsło w kierunku korony zęba - "naciągamy dziąsło na ząb"). Szczoteczka średnia, chyba, że lekarz zaleci inaczej. Konieczna jest wizyta u lekarza dentysty w celu postawienia diagnozy ( jest cala masa chorób przyzębia, przy których wspomniane zalecenia są przeciwskazane!) i usunięcia złogów nazębnych, które jakby "odsuwają" przyczep nabłonkowy od zęba powodując stan zapalny. Czasem konieczny jest kiretaż.
    Wszystkie pasty i szczoteczki są dobre i działają, ale podstawą jest prawidłowe szczotkowanie zębów ( optymalnie 20-30 min po posiłku :)

do góry^ Odpowiedz»
  • aldonka
    aldonka, 22-03-10 09:06

Ajone już mam, ale tabletek nie stosuję, mój lekarz nic mi nie mówił. Korzystam z Ajony dopiero kilka dni, więc trudno cokolwiek pisać o jakichkolwiek efektach. Wydaje mi się, że mogą być widoczne dopiero po minimum tygodniu, jeśli nawet nie kilku tygodniach.

do góry^ Odpowiedz»
Bardzo mi przykro, ale używasz starej i niebezpiecznej przeglądarki: Internet Explorer 6.0, która błędnie wyświetla strony Balkonetki.

Jeśli chcesz oglądać Balkonetkę, najlepiej pobierz darmową przeglądarkę Firefox.
Albo zamknij ten komunikat i kontynuuj na własne ryzyko.