jak kupowac za granicą przez internet?
Jesteś na forum Przedstaw się!
Wróć na wszystkie fora »
Najnowsze wypowiedzi:
-
lolita180
up 18 minut temu · Sprzedam Panache Porcelain Superbra biały ... -
JeestDobrze
a ja nadal szukam:) Najchetniej tease me 19 minut temu · Kupię Curvy Kate 65FF -
lolita180
up up up 20 minut temu · Sprzedam Gossard Tutti Frutti 38D, ... -
Leah
http://allegro.pl/la-senza-sliczne-szorty-panterkowe-38-i2101704907.html http://allegro.pl/la-senza-sliczne-szorty-panterkowe-36-i2101704908.html Obczaj sobie te dwie aukcje. Ja kupiłam taki dół, który z powodzeniem robi za komplet do Panterki. :) Różnia się materiałem ... 24 minuty temu · Effuniak czerwona panterka dół w ... -
aniolek
Ta ostatnia z koła jest, buty na 2 zdjęciu fajne, dlaczego takie nie kuse, wyobrażacie sobie podmuch wiatru... 28 minut temu · Cegiełki -
Leah
:) 30 minut temu · Figi LA SENZA ROUCHED RIBBON ... -
pg04
Podzielę się krótko moimi spostrzeżeniami na temat olejowania. Mam ciemne, grube i gęste włosy, układające się w fale. Zachęcona do olejowania zakupiłam kokoska Vatiki. Po półrocznym olejowaniu Vatiką niestety nie ... 33 minuty temu · Pielęgnacja włosów - 0% silikonu, ... -
angusia41
Wymiary każdego stanika są w linku, nad zdjęciami :) 34 minuty temu · Panache Rosa 30f, Kalyani 30f, ... -
beata1978
Aha z wrażenia zapomniałam napisać, że udało mi się dzisiaj wysłać kilka paczek, jutro pójdzie reszta :) 36 minut temu · zamówienie Leia - dotarło -
beata1978
A ja nie :P To był mój błąd, więc taka jest kolej rzeczy. Stanika nie ma na fakturze i nie została za niego pobrana kasa. Po złożeniu zamówienia Leia wysłała ... 37 minut temu · zamówienie Leia - dotarło

Hej dziewczyny!
nie wiem czy w dobre miejsce sie wszczeliłam z pytaniem ale chcialabym was prosic o wskazówki.
Z zazdrością czytam ze kupujecie staniki na zagranicznych aukcjach czy sklepach a jak kurcze nie mam pojęcia jak to zrobic. Chodzi mi dokładnie o sposób zapłaty. Bo np na ebeyu jest cena niby w funtach ale przeliczona na złotówki i w zł sie płaci wtedy? Mozna przelewem płacic?
Moze zrobilybyscie taki jakis przewodnik jak krok po kroku kupic stanik za granica? dla wszystkich zielonych:) bo jednak u nas sa drogieee:(
Ninko, na eBayu zagraniczni kupujący są zazwyczaj proszeni o płatność Paypalem. Do Pyapala można podłączyć albo kartę (kredytową, do płatności internetowych i niektóre debetowe), albo można przelewać pieniądze z konta na konto Paypala. Podłączenie karty jest o tyle wygodniejsze, że wtedy płatność następuje natychmiastowo, a zanim Paypal zaksięguje wpłatę z konta może minąć nawet kilka dni. Niektóre sklepy, np. Figleaves, też mają Paypala. W innych przypadkach pozostaje płatność kartą, czasami przelewem też można, ale o ile nie masz konta walutowego, cała operacja przestaje się opłacać, bo za samo przewalutowanie banki sobie śpiewają 20-30 zł.
http://www.biuperfekcja.pl
http://biuperfekcja.blip.pl
Dzieki bardzo za szybką odpowiedź:)
niestety moją kartą nie da się płacic przez internet:( próbowalam kiedys zapłacic za samolot i mi nie chcialo zaakceptowac:(
no a na konto paypal to w jakiej walucie trzeba wplacic?
E-bayową przygodę zaczynałam od poradnika szafiarki - Ryfki, który jest tu: http://tnij.org/eidh
Powodzenia!
Hmm. Ja do Paypala podpięłam kartę Vise z WBK, taką zwykłą (nie kredytową). Już chyba z 10 transakcji przeprowadziłam. Wszystko mi działa :)
71/100/107 (65GG - 70G )
ale ja mam zwykła platniczą z Banku Spółdzielczego:(
dzieki za link kulko:)
wyczytalam wlasnie ze na paypal mozna wplacac pieniadze i dopiero robic zakupy:) spróbuje:)
tylko jak wplace w zl a zaplacic mi przyjdzie w funtach to sami oni przeliczają walute? wedlug kursu dnia?
Proszę bardzo :)
A, właśnie, zwykłą kartę płatniczą też można podpiąć. Zwykła Visa daje radę. Z przelewem nie próbowałam, ale tak jak piszesz powinno być ok.
Przelicznik walut mają swój, paypalowy. Oczywiście nie mogę go teraz znaleźć "luzem", a gdzieś był (można było sobie przeliczyć konkretną kwotę po ich aktualnym kursie). Zawsze przy płaceniu pojawia się też kurs i kwota do zapłaty w złotówkach. Jak człowiek pokona początkowy stres i zapłaci za pierwszy zakup, to jest już z górki :)
Poszłam po rozum do głowy. Piszą tak: http://tnij.org/eidy - czyli sprawdzić kurs sobie można dopiero po zalogowaniu.
dziewczęta, a jak jest z Bravissimo? oni tam tego paypala akceptują? czy tylko płatność kartą? jakoś tak się zamotałam, Zupełnie nie wiem jak sobie z tym poradzić
terbo87@tlen.pl
będę naprawdę wdzięczna, jeśli któraś z was znajdzie chwilę czasu i wyjaśni takiemu noobowi jak ja wszelkie tajniki:) pozdrawiam :)
terbo87@tlen.pl
podaję mejla terbo87@tlen.pl
terbo87@tlen.pl
dziewczęta, jeszcze raz ślicznie proszę o pomoc! bo kurdę upatrzyłam sobie Freye Layle z nowej kolekcji i gdy poszłam do sklepu stacjonarnego to oko mi w pionie stanęło, 220 złotych za sam staniczek, a 120 za szorciki, podczas gdy w bravissimo to kwota jakichś 50euro już z przesyłką, zawrotna kwota nadal, ale jednak jakies 120 złotych zostaje w kieszeni. Tylko, że za nic nie umiem im zapłać, mam zwykłą kartę debetową (kredytowej mi nie dadzą bo stałych i odpowiednio wysokich wpływów moje konto raczej nie uświadcza), coś tam dorywczo czasem wpadnie, jakieś stypendium, jakaś ankieterska fuszka i tak dalej:D) Już wiem, ze Bravissimo PayPala nie uznaje, że akceptują jedynie płatności kartą. Wszystko ekstra, tylko ja z moim bankiem coś się porozumieć nie umiem, nie wiem czy te informacje mi tam udzielne są jakieś niejasne, czy ja po prostu nie potrafię słuchać i czytać ze zrozumieniem ...;) Dlatego byłabym naprawdę bardzo wdzęczna, gdyby któraś z was znalazła chwilę czasu i opowiedziała o robieniu zakupów w w/w sklepie. Bo zaczynam tracić nadzieję... Baaardzo bardzo baaardzo ładnie proszę, naprawdę szybko się uczę i łapię w trymiga;) (chyba, ze infosy są jak te z banku, po chińsku;))) Dodam, ze przeczytałam wszystkie wątki związane z zakupami w internecie i nadal jestem jestem niedoinformowana, a przynajmniej wiem mniej niż bym chciała. Błagam o ratunek. <kłania się pięknie i pada do nóżek>
terbo87@tlen.pl
Nigdy nie kupowałam w bravissimo ale jest kilka zasad wspólnych dla zagranicznych sklepów. Po pierwsze w jakim banku masz konto (kartę)? Czasem zwykła debetowa jest przystosowana do płatności przez internet - tak ma np. mbank (ale trzeba u nich aktywować funkcję płatności przez internet i najlepiej od razu płatności telefonicznych - tu szczegółów nie znam ale część tych transakcji internetowych jest teoretycznie telefoniczna). Inne banki np. ing mają osobne karty to płatności przez internet: kredytowe (lepiej mieć stały dochód bo mogą nie dać) i przedpłacone (działające jak kredytówki ale najpierw trzeba na nie przelać pieniądze i dopiero wtedy płacić - do wysokości stanu pieniędzy na karcie, to dają bez problemu, bo nic nie ryzykują). Więc wszystko zależy od banku. Mam nadzieję, że nie namieszałam jeszcze bardziej.
a ku ku
kupowałam w bravissiomo używając mojej karty visa. nie jest to ani karta kredytowa, ani specjalna. zwykła najzwyklejsza wizy, do wypłat w bankomacie i do płacenia w sklepach stacjonarnych.
Jak robisz zakupy dochodzisz do checkout payment.
W rubryce card payment podajesz:
1.typ karty czyli w moim przypadku Visa
2.od kiedy ważna
3.do kiedy ważna (jak nie znasz punkty 2, i tak przechodzi, zazwyczaj trzeba odjąc 2 lata od terminu ważności karty)
4.numer karty (to co z przodu karty masz)
5.imię i nazwisko tak jak na karcie
6. issue number - nic nie podałam
7.numer weryfikujący - z tyłu karty na pasku jest powtórzony numer karty i 3 dodatkowe cyferki, oddzielone od pozostałego ciągu. wpisujesz je i voila!
wydaje mi się że cały pic z kartami rozbija się o ten numer weryfikujący. Jak go masz to możesz robić zakupy przez internet, a jak nie, to nie. na visie mam, na maestro zaś nie mam, i chyba chwała bankom za to! inaczej wszystko bym wydała.
pozdrawiam
jedyna wada staników- ukrywa się je pod ubraniem :)
http://promocjestanikowe.blox.pl/html
Fajnie, że odezwał się ktoś bardziej kompetentny. Jedna tylko mała uwaga. Nie zawsze ten numer weryfikujący decyduje czy karta "zaskoczy". Ja w swojej visa z ingu mam ten kod i nie działa do takich płatności. Najłatwiej to chyba weryfikować przy PayPalu - jak oni zaakceptują to raczej wszędzie da radę. Powodzenia.
a ku ku
oja dziewczyny! dziękuję! Dam znać jak tylko uda mi się zgromadzić (na nowo) gotówkę i dokonać zakupu! Wielkie dzięki :D
Buziaki
terbo87@tlen.pl
A ja się chciałam dowiedzieć, czy w tych zagranicznych sklepach za przesyłkę płaci się za każdy przedmiot oddzielnie czy wszystko się sumuje?
Nie kupowałam w sklepach tylko na eBayu, ale sądzę, że w sklepach również łączy się w jedną przesyłkę zakupione towary. Jedyne co, to koszt wysyłki może być nieco większy (ale nie musi) niż dla pojedynczej rzeczy.
http://www.tatiana.edu.pl
W sklepach łączy się rzeczy w jedna przesyłkę. Zazwyczaj cena jest stała, jak jest duże zamówienie, może być nieco wyższa:)ale ja się z tym jeszcze nie spotkałam:) za 2,3 staniczki powinnaś zapłacic tyle samo.
theredgirl (malpa) wp.pl
Dziewczyny a czy którejś z Was się udało podpiąć do Paypala karte Visa z mbanku? To jest normalna karta. W Paypalu po wpisaniu wszystkich danych wyswietla się komunikat, ze "bank, który wydał kartę ją odrzucił".
http://www.stanikarnia.blox.pl/
Na karcie mam te 3 cyferki, są koło pasku z podpisem. Może za szybko ją wpisałam, godzinę temu ją aktywowałam, może mbank jeszcze jej nie przetrawił?
dziewczyny, ale wy chcecie pod PayPala podczepiać kartę PŁATNICZĄ czy KREDYTOWĄ? bo jest ZNACZĄCA różnica... jeśli chcecie podczepić tę kartę, która ciągnie środki bezpośrednio z konta, której nie musicie po pewnym czasie "spłacać" (czyli płatniczą), to nic z tego, bo (z tego, co zrozumiałam) do PayPala podczepia się TYLKO karty kredytowe (czyli takie, którymi płacić możecie nawet, jeśli nie macie środków na koncie, bo ona po prostu zaciąga wam taki kredyt, który musicie spłacić w odpowiednim czasie, bo inaczej was zjedzą odsetki)...
kart z mBanku (tych z delfinkiem) nie da się podczepić pod PayPala, bo to nie są karty kredytowe ;)
mam nadzieję, że rozwiałam jakieś wątpliwości :)
kasia[at]birdofminerva.com
Po tym jak Selenka napisała, ze zwykła płatniczą płaciła w Bravissimo to myślałam, ze skoro można taka płacić to i pod PP się da podpiąć :)
leż tą zwykła kartę z mBanku (z delfinkiem) da się spokojnie podczepić pod paypal i płacić :)
Sama tak robię od dłuższego czasu. Pamiętam, że też miałam problem z weryfikacja tej karty i myślałam, ze sie nie da.
Musiałam zadzwonić na mlinię i ustalić jakieś limity (sorry nie pamiętam jakie) i karta działa bez problemowo :)
Ja też mam delfinka z mbanku i tą kartą NIE PŁACĘ w necie. Wystąpiłam o wydanie eKarty - to jest takie przezroczyste z rozgwiazdami. Po zalogowaniu na mbank, przechodzę na zakładkę karty, przed samymi zakupami ładuję na kartę określoną kwotę pieniężną, a potem voila! można kupować. W trakcie zakupów, czy to przez Paypal, czy inną formę płatności np. na Ebay'u wpisuje się wszystkie dane dotyczące karty plus bardzo ważny kod CVV. To są te trzy cyferki. Jak się ich nie pamięta, to można podglądnąć po zalogowaniu do konta. Po zakupach, gdy już mi ściągną płatność z karty (a działa to natychmiast) dla bezpieczeństwa rozładowywuję kartę do zera, żeby przez przypadek ktoś mi z niej czegoś nie ściągnął :) I tak to wygląda. Zakładałam konto w mbanku jakiś czas temu, być może teraz nie ma już rozgraniczenia na kartę zwykłą (płatniczą) i eKartę tylko do płatności w necie, ale na mój gust to o wiele bezpieczniejsze i wcale nie zajmuje dużo czasu. Tak mi się wydaje, że jak się trzyma wszystkie pieniądze na mbanku i posługuje jedną kartą, używać ją w sieci i podawać te wszystkie numery... jakoś tak mało bezpiecznie. Tyle jest nakładek do podglądu ekranowego, bałabym się chyba jednak.
Mam nadzieję, że cokolwiek pomogłam.
www.rzekotka.blogspot.com
@osama: serio się da? hmm ja mam limity poustalane, wszystko ładnie, pięknie... ale mi wyskakuje powiadomienie, że tylko karty kredytowe chce - i koniec :)
kasia[at]birdofminerva.com
Serio :) Posiadam tylko taką kartę, mam ją podpiętą do paypala i płacę bez problemu, pobiera kasę w rachunku bankowego. Nie wiem dlaczego u Ciebie jest inaczej... :/
neith - ja mam zwykła kartę płatniczą (nie kredytową, debetową, elektroniczną) podpiętą do paypala. Karta visa o ile się nie mylę, z millenium. zrobiłam wszystko tak jak napisałam i do paypala ją podłączyła, i płacę nią zakupy w internecie. Mam dwa konto, jedno główne, w innym banku, a millenium to moje, na przyjemności konto. więc nie boję się podawać detale tej karty, zazwyczaj mam tam niewiele środków.
jedyna wada staników- ukrywa się je pod ubraniem :)
http://promocjestanikowe.blox.pl/html