E-bay angielski - jak kupować?
Jesteś na forum Przedstaw się!
Wróć na wszystkie fora »
Najnowsze wypowiedzi:
-
Hipiska
Up. :) 2 minuty temu · Tanio sprzedam Cleo Lucy 30d ... -
cztery
Moje są nowe z metką. 4 minuty temu · wymienię 10 na 8: szorty ... -
elftherini
Bzium ja nie chcę być mądrzejsza od lekarza, ale skoro mówię mu "dzieje mi się to i to" (i mówię to zanim przeczytam w ulotce...) to chyba powinien skojarzyć z ... 10 minut temu · narzekalnia -
xero
Możesz podać wymiary Rosy? :) 14 minut temu · Panache Rosa 30f, Kalyani 30f, ... -
bzium
Też miałam wiele przejść z lekarzami (i wciąż będę mieć). Z jednej strony oni mało co mówię, wypisują leki i nie spytają o inne problemy (u mnie to nerki), z ... 29 minut temu · narzekalnia -
ester
jeśli Leia nie odda Beacie kasy, to ja też jestem za tym, byśmy się złożyły na tą brakującą kwotę 37 minut temu · zamówienie Leia - dotarło -
lillyannee
wszystko oprócz Brooke aktualne :) 44 minuty temu · Cleo Sadie longline 30dd, Cleo ... -
annaj
Aha, koszty wysyłki 3 funty + 1 za każdy dodatkowy przedmiot. 57 minut temu · Wspólne zakupy Ebay - Belle ... -
happiness
Na mnie dziobowała za duża miska (jednocześnie wbijała się krawędzią). 57 minut temu · Dziobujące Effuniaki -
annaj
Hey, będę zamawiała sobie kilka rzeczy u tego sprzedawcy http://www.ebay.co.uk/sch/belle-lingerie/m.html?item=200612330589&sspagename=STRK%3AMEWAX%3AIT&_trksid=p3984.m1438.l2649&_trksid=p4340 ... 57 minut temu · Wspólne zakupy Ebay - Belle ...

Hej, mam pewien problem. Upatrzyłam sobie aukcję:
http://cgi.ebay.co.uk/3-FREYA-bras-30F-Gigi-Ines-Tia-and-1-R-P-Bra-30F_W0QQitemZ260533887365QQcmdZViewItemQQptZUK_Women_s_Underwear_Design_2?hash=item3ca907a185
ale nie ma jej na polskim e-bayu, tylko na angielskim.
Tzn. sprzedawca nie wysyła za granicę. Żeby zapłacić za taki przedmiot, muszę zamienić złotówki na funty i wpłacić to w banku? Co się robi w takich przypadkach?
A może któraś z użytkowniczek Balkonetki mieszka na Wyspach? I użyczy adresu?;) Ja pokryję wszelkie koszty wysyłki, od sprzedającego do UK i potem z UK do Polski.
ADRES anydalla malpa gmail kropka com
To jeszcze nie znaczy, ze sprzedawca nie zgodzi sie wyslac za granice. eBay jest tak skonstruowany, ze aby aukcja byla widoczna za granica, trzeba specjalnie zaznaczyc te opcje, a i tak sie odznacza przy kazdej pozniejszej zmianie, wiec mozna o niej zwyczajnie zapomniec. Jesli w aukcji nie jest napisane wyraznie, ze wysylka tylko do UK, to zawsze pytam.
Place przy uzyciu karty kredytowej podpietej do PayPala. Tak jest najbezpieczniej, bo w przypadku nieuczciwego sprzedawcy jestes objeta ubezpieczeniem (zdarzylo mi sie kiedys ze sprzedawca nie wyslal przedmiotu i PayPal zwrocil pieniadze). Wiekszosc brytyjskich sprzedawcow przy wysylce za granice akceptuje tylko PayPala.
Kwota jest przeliczana z funtow na walute, w jakiej masz karte. Kurs jest zawsze troche mniej korzystny niz np. na www.oanda.com, ale roznica nie jest duza.
Wez tez pod uwage, ze koszty wyyslki listem zwyklym do UK sa u tego sprzedawcy juz dosc wysokie - 6 funtow. Poleconym do Polski moze to kosztowac 10 i wiecej funtow. W rzeczywistosci koszt jest nizszy, ale niestety niektorzy sprzedawcy podwyzszaja koszt wysylki, aby uniknac wysokich oplat za aukcje.
Polka, może mi coś podpowiesz. Znalazłam przedmiot na brytyjskim ebay, zapytałam sprzedawcę czy i za ile wyśle do Polski. Dowiedziałam, się że nie ma problemu i za 3 funty wyśle. Wobec tego siedziałam sobie spokojnie do końca aukcji, żeby zalicytować. 30 sek przed końcem licytuję, a tu ZONK. Wyskakuje mi komunikat, że nie mogę zalicytować, bo sprzedający zaznaczył sprzedaż tylko na terenie UK. I tak okazja przeszła mi koło nosa :/
Jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłości?
nie dyskutuj z idiotą.
sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Alladyna spytaj najpierw sprzedawcy czy robi wysyłkę do Polski, jak nie to mogę użyczyć ci adresu (mieszkam na Wyspach), jeśli chodzi o koszt przesyłki odemnie do ciebie to mogłabyś wpłacić piniążki na moje Polskie konto, byłoby to za list zwykły 10zł, bądź za potwierdzeniem odbioru, priorytetowy 25zł.
Aha a ilu staników dotyczy ta aukcja, na zdjęciu widać chyba ze 5 ;-), jeżeli kilku sztuk to koszty mogą trochę wzrosnąć musiałabym sprawdzić.
Ta pani nie wysyła do Polski, ja się tą aukcją interesowałam dla siostry.
71/100/107 (65GG - 70G )
Dzięki za objaśnienia, Polko. Nie mam karty kredytowej, ale może coś wykombinuję...
No właśnie, ta pani nie wysyła... Aukcja dotyczy 4 staników. Ale powinny być lekkie.;)
Dzięki za propozycję, Alex;)
Zobaczę, jak się rozwinie aukcja, żebym nie zbankrutowała na samych przesyłkach. Fakt, 6 funtów to dużo, ale do przeżycia - gdybym kupowała 4 osobno, pewnie byłoby min. 12 funtów.;p
Jakby co, będę się odzywać w tym wątku.
Gosha, dlatego lepiej nie czekać do końca aukcji, tylko licytować wcześniej.
Jeżeli coś takiego znów Ci wyjdzie, to trzeba niestety znów pisać do sprzedawcy i on musi w ustawieniach aukcji zaznaczyć, że wysyła albo poza UK albo do Polski. Jeżeli on tego nie zaznaczy tam u siebie w ustawieniach, to nie możesz zalicytować.
Miałam już tak kilka razy i zawsze po takim mailu sprzedawca coś tam zaznaczał czy odznaczał u siebie i mogłam już licytować. No ale nie można czekać do końca aukcji.
http://cryptofdarkness.blogspot.com/ Nowe notki
Wydaje mi sie, ze jesli sprzedawca zmieni ustawienia tak, zeby obejmowaly wysylke poza UK, to od razu bedzie to widac w aukcji. Np. w aukcji ktora podlinkowala Alladyna, kiedy przejdzie sie do zakladki "P&P and payments", po rozwinieciu listy krajow widac tylko United Kingdom. Jak do tej pory nie mialam zadnych problemow z aukcjami, ktore wymieniaja Belgie, albo oprocz UK maja tez "Worldwide".
Troche nie dokonczylam mysli. Jesli sprzedawca zmieni te opcje, ktora sprawia ze nie mozna zlozyc oferty, to powinna sie powiekszyc lista w krajow w "P&P and payments". Wiec jesli widnieje tam tylko UK, to wiadomo ze trzeba sie skontaktowac z prosba o zmiane opcji. A jesli jest Polska lub "Worldwide", to mozna strzelac w ostatnich sekundach.
Tak sobie dywaguje, bo tak logicznie rzecz biorac powinno byc, ale jeszcze nie sprawdzilam czy to dziala.
Hej, z tą aukcją jednak nic nie wyszło, bo przez to "UK" nie dało się zalicytować... a nawet jeśliby się dało, to i tak cena skoczyła do 18 funtów. Z przesyłką groziłoby mi bankructwo.;p
Dziękuję za odpowiedzi i chęć pomocy.
Orientujecie się ile może iść przesyłka z wysp? Kupiłam stanik na Ebay i zapłaciłam tylko 3 funty za przesyłkę;)
Około tygodnia, ale czasami dłużej.
http://www.tatiana.edu.pl
W ciągu tygodnia powinna być,jak ja wysyłałam to dochodziły max po 4 dniach, w okresie świątecznym trochę wolniej, jak nie przyjdzie w przeciągu 2óch tygodni to prawdopodobnie już wcale nie dojdzie.
Ok, dzięki wielkie za info;)
Oj nie zgodzę się, że jak nie dojdzie po dwóch to już nie dojdzie.
Do mnie i miesiąc czasem potrafiło iść - rzadko bo rzadko, ale szło tyle.
Natomiast średni idzie 10 dni, tydzien rzadko.
http://cryptofdarkness.blogspot.com/ Nowe notki
Niedawny rekord: staniki kupione i opłacone w czwartek, wysyłka w piątek, listonosz z przesyłką u moich drzwi w poniedziałek :-) [była to najzwyklejsza nierejestrowana przesyłka, jakie zamawiam zawsze]
Najdłużej realizacja zamówienia trwała 2 tygodnie (od momentu zakupu).
A ja na stanik czekam od 15 grudnia :/
http://www.stanikarnia.blox.pl/
Yaga napisałam, że prawdopodobnie nie dojdzie, to trochę różnica. Napisałam z własnego doświadczenia jako wysyłający z Anglii. Chcę zwrócić uwagę iż poczta zastrzega sobie 14 dni roboczych na dostarczenie przesyłki, więc jeżeli nie dojdzie w ciągu tych 14tu dni radzę zgłaszać reklamację zamiast czekać miesiącami i mieć nadzieję, bo potem może być za późno na zgłaszanie reklamacji. Ale powtarzam to z mojego doświadczenia.
Agusia jak czekasz od 15 grudnia to pewnie się już nie doczekasz, a co na to srzedający, powinien już dawno sprawę zgłośić do royal mail.
Gosha - miałam kiedyś podobny problem jak Ty - przeszła mi przed nosem brytyjska aukcja, bo zostawiłam licytację na sam koniec, a poza tym zrobiłam jeszcze jeden błąd: licytowałam zalogowana na polskim ebayu. I dlatego wyskoczyła mi informacja, że nie mogę licytować, bo nie ma wysyłki do Polski. Za drugim razem licytowałam spod brytyjskiego ebaya i wszystko było w porządku, tylko do kosztów przesyłki dopisałam więcej, zgodnie z sugestią sprzedawcy. Może to się wydaje bzdurne, bo ebaye są ze sobą połączone, ale jednak istnieje różnica w licytowaniu i moim zdaniem czasem polski ebay po prostu "nie puszcza" do licytacji :) Niby bzdura, a ile znaczy :)
www.rzekotka.blogspot.com
hej dziewczyny, licytuje wlasnie jeden stanik na ebayu, ale okazalo sie ze sprzedawca nie wysle do polski... czy w razie jesli wygram aukcje to czy znalazlaby sie jakas chetna do uzyczenia mi adresu w anglii? oczywiscie pokryje wszystkie koszty :)
alex24 - czy nadal oferujesz swoja pomocw tego typu sprawach? :)
Po wstukaniu w wyszukiwakę polskiego eBaya jakiegoś rozmiaru, wyświetla się znacznie mniej aukcji niż w wypadku brytyjskiego eBaya. Nie ma również na nim opcji "Buy it Now or Best Offer". Dlatego nigdy nie korzystam z polskiej witryny (tak chyba to się nazywa, jeśli nie to przepraszam, ale ja starej daty i trochę niegramotna w tym względzie ;)). Jedyne do czego jest mi przydatny polski eBay to sprawdzenie czasu zakończenia aukcji na amerykańskim eBayu ;).
http://www.tatiana.edu.pl
Ja też korzystam tylko z brytyjskiej strony ebay, tylko przed zalicytowaniem piszę maila, czy wysyłają do Polski. Na jakieś 50% moich pytań dostawałam odpowiedź, że wyślą :)
nie dyskutuj z idiotą.
sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
alex24, mam pytanie, czy jest możliwość, żebyś użyczyła mi swojego adresu na Wyspach? Chciałam kupić stanik na ebay'u, ale sprzedawca za nic nie chce zgodzić się na wysłanie do Polski:( Nigdzie indziej nie mogę znaleźć tego stanika...
alex24, mam pytanie, czy jest możliwość, żebyś użyczyła mi swojego adresu na Wyspach? Chciałam kupić stanik na ebay'u, ale sprzedawca za nic nie chce zgodzić się na wysłanie do Polski:( Nigdzie indziej nie mogę znaleźć tego stanika...
Izka (pewnie już za późno), Sywilskam nie ma problemu, podajcie swoje maile to się odezwę.
Fajnie;), będę wdzięczna.
Mój mail to: sywilskam@poczta.onet.pl
Super alex, dzięki :)
zizaza@interia.pl
Przepraszam, że tak odkopuję ale orientujecie się może czy w mbanku można powiązać z kontem Paypal zwykłą kartę płatniczą? Kupiłam przedmiot na aukcji i nie wiem jak zapłacić a nie chcę płacić niewiadomo jakiej prowizji za przewalutowanie:/
ayaa89@wp.pl
Ja właśnie dzisiaj założyłam sobie PayPala i jest w nim taka opcja, że przelewasz normalnie pieniądze na konto PayPal z którego później płacisz na aukcjach. Czyli idzie z normalnego konta (bez karty kredytowej) na specjalne konto PayPalowe i później do sprzedawcy ;) Jak to zadziała to się okaże za jakieś dwa dni jak mi się konto zweryfikuje ;)