Recenzujemy staniki, bo wiemy, że dobrze dobrane czynią cuda!

E-bay angielski - jak kupować?

• Anydalla
    Anydalla · 12-01-10 11:47 · do góry^

Hej, mam pewien problem. Upatrzyłam sobie aukcję:
    http://cgi.ebay.co.uk/3-FREYA-bras-30F-Gigi-Ines-Tia-and-1-R-P-Bra-30F_W0QQitemZ260533887365QQcmdZViewItemQQptZUK_Women_s_Underwear_Design_2?hash=item3ca907a185
    ale nie ma jej na polskim e-bayu, tylko na angielskim.
    Tzn. sprzedawca nie wysyła za granicę. Żeby zapłacić za taki przedmiot, muszę zamienić złotówki na funty i wpłacić to w banku? Co się robi w takich przypadkach?
    A może któraś z użytkowniczek Balkonetki mieszka na Wyspach? I użyczy adresu?;) Ja pokryję wszelkie koszty wysyłki, od sprzedającego do UK i potem z UK do Polski.

ADRES anydalla malpa gmail kropka com

Odpowiedz»
  • polka_w_brukseli
    polka_w_brukseli · 12-01-10 12:21 · do góry^

To jeszcze nie znaczy, ze sprzedawca nie zgodzi sie wyslac za granice. eBay jest tak skonstruowany, ze aby aukcja byla widoczna za granica, trzeba specjalnie zaznaczyc te opcje, a i tak sie odznacza przy kazdej pozniejszej zmianie, wiec mozna o niej zwyczajnie zapomniec. Jesli w aukcji nie jest napisane wyraznie, ze wysylka tylko do UK, to zawsze pytam.

Place przy uzyciu karty kredytowej podpietej do PayPala. Tak jest najbezpieczniej, bo w przypadku nieuczciwego sprzedawcy jestes objeta ubezpieczeniem (zdarzylo mi sie kiedys ze sprzedawca nie wyslal przedmiotu i PayPal zwrocil pieniadze). Wiekszosc brytyjskich sprzedawcow przy wysylce za granice akceptuje tylko PayPala.

Kwota jest przeliczana z funtow na walute, w jakiej masz karte. Kurs jest zawsze troche mniej korzystny niz np. na www.oanda.com, ale roznica nie jest duza.

Wez tez pod uwage, ze koszty wyyslki listem zwyklym do UK sa u tego sprzedawcy juz dosc wysokie - 6 funtow. Poleconym do Polski moze to kosztowac 10 i wiecej funtow. W rzeczywistosci koszt jest nizszy, ale niestety niektorzy sprzedawcy podwyzszaja koszt wysylki, aby uniknac wysokich oplat za aukcje.

Odpowiedz»
  • gosha
    gosha · 12-01-10 12:33 · do góry^

Polka, może mi coś podpowiesz. Znalazłam przedmiot na brytyjskim ebay, zapytałam sprzedawcę czy i za ile wyśle do Polski. Dowiedziałam, się że nie ma problemu i za 3 funty wyśle. Wobec tego siedziałam sobie spokojnie do końca aukcji, żeby zalicytować. 30 sek przed końcem licytuję, a tu ZONK. Wyskakuje mi komunikat, że nie mogę zalicytować, bo sprzedający zaznaczył sprzedaż tylko na terenie UK. I tak okazja przeszła mi koło nosa :/
    Jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłości?

nie dyskutuj z idiotą.
    sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Odpowiedz»
  • alex24
    alex24 · 12-01-10 12:39 · do góry^

Alladyna spytaj najpierw sprzedawcy czy robi wysyłkę do Polski, jak nie to mogę użyczyć ci adresu (mieszkam na Wyspach), jeśli chodzi o koszt przesyłki odemnie do ciebie to mogłabyś wpłacić piniążki na moje Polskie konto, byłoby to za list zwykły 10zł, bądź za potwierdzeniem odbioru, priorytetowy 25zł.

Odpowiedz»
  • alex24
    alex24 · 12-01-10 12:41 · do góry^

Aha a ilu staników dotyczy ta aukcja, na zdjęciu widać chyba ze 5 ;-), jeżeli kilku sztuk to koszty mogą trochę wzrosnąć musiałabym sprawdzić.

Odpowiedz»
  • nathd
    nathd · 12-01-10 12:45 · do góry^

Ta pani nie wysyła do Polski, ja się tą aukcją interesowałam dla siostry.

71/100/107 (65GG - 70G )

Odpowiedz»
  • Anydalla
    Anydalla · 12-01-10 13:10 · do góry^

Dzięki za objaśnienia, Polko. Nie mam karty kredytowej, ale może coś wykombinuję...
    No właśnie, ta pani nie wysyła... Aukcja dotyczy 4 staników. Ale powinny być lekkie.;)
    Dzięki za propozycję, Alex;)
    Zobaczę, jak się rozwinie aukcja, żebym nie zbankrutowała na samych przesyłkach. Fakt, 6 funtów to dużo, ale do przeżycia - gdybym kupowała 4 osobno, pewnie byłoby min. 12 funtów.;p
    Jakby co, będę się odzywać w tym wątku.

Odpowiedz»
  • Yaga7
    Yaga7 · 12-01-10 13:52 · do góry^

Gosha, dlatego lepiej nie czekać do końca aukcji, tylko licytować wcześniej.
    Jeżeli coś takiego znów Ci wyjdzie, to trzeba niestety znów pisać do sprzedawcy i on musi w ustawieniach aukcji zaznaczyć, że wysyła albo poza UK albo do Polski. Jeżeli on tego nie zaznaczy tam u siebie w ustawieniach, to nie możesz zalicytować.

Miałam już tak kilka razy i zawsze po takim mailu sprzedawca coś tam zaznaczał czy odznaczał u siebie i mogłam już licytować. No ale nie można czekać do końca aukcji.

Odpowiedz»
  • polka_w_brukseli
    polka_w_brukseli · 12-01-10 14:28 · do góry^

Wydaje mi sie, ze jesli sprzedawca zmieni ustawienia tak, zeby obejmowaly wysylke poza UK, to od razu bedzie to widac w aukcji. Np. w aukcji ktora podlinkowala Alladyna, kiedy przejdzie sie do zakladki "P&P and payments", po rozwinieciu listy krajow widac tylko United Kingdom. Jak do tej pory nie mialam zadnych problemow z aukcjami, ktore wymieniaja Belgie, albo oprocz UK maja tez "Worldwide".

Odpowiedz»
  • polka_w_brukseli
    polka_w_brukseli · 12-01-10 17:30 · do góry^

Troche nie dokonczylam mysli. Jesli sprzedawca zmieni te opcje, ktora sprawia ze nie mozna zlozyc oferty, to powinna sie powiekszyc lista w krajow w "P&P and payments". Wiec jesli widnieje tam tylko UK, to wiadomo ze trzeba sie skontaktowac z prosba o zmiane opcji. A jesli jest Polska lub "Worldwide", to mozna strzelac w ostatnich sekundach.

Tak sobie dywaguje, bo tak logicznie rzecz biorac powinno byc, ale jeszcze nie sprawdzilam czy to dziala.

Odpowiedz»
  • Anydalla
    Anydalla · 14-01-10 10:04 · do góry^

Hej, z tą aukcją jednak nic nie wyszło, bo przez to "UK" nie dało się zalicytować... a nawet jeśliby się dało, to i tak cena skoczyła do 18 funtów. Z przesyłką groziłoby mi bankructwo.;p
    Dziękuję za odpowiedzi i chęć pomocy.

Odpowiedz»
  • gabi87
    gabi87 · 14-01-10 16:29 · do góry^

Orientujecie się ile może iść przesyłka z wysp? Kupiłam stanik na Ebay i zapłaciłam tylko 3 funty za przesyłkę;)

Odpowiedz»
  • abw_online
    abw_online · 14-01-10 17:32 · do góry^

Około tygodnia, ale czasami dłużej.

Odpowiedz»
  • alex24
    alex24 · 14-01-10 17:52 · do góry^

W ciągu tygodnia powinna być,jak ja wysyłałam to dochodziły max po 4 dniach, w okresie świątecznym trochę wolniej, jak nie przyjdzie w przeciągu 2óch tygodni to prawdopodobnie już wcale nie dojdzie.

Odpowiedz»
  • gabi87
    gabi87 · 14-01-10 18:02 · do góry^

Ok, dzięki wielkie za info;)

Odpowiedz»
  • Yaga7
    Yaga7 · 15-01-10 14:15 · do góry^

Oj nie zgodzę się, że jak nie dojdzie po dwóch to już nie dojdzie.
    Do mnie i miesiąc czasem potrafiło iść - rzadko bo rzadko, ale szło tyle.
    Natomiast średni idzie 10 dni, tydzien rzadko.

Odpowiedz»
  • moonland
    moonland · 15-01-10 14:30 · do góry^

Niedawny rekord: staniki kupione i opłacone w czwartek, wysyłka w piątek, listonosz z przesyłką u moich drzwi w poniedziałek :-) [była to najzwyklejsza nierejestrowana przesyłka, jakie zamawiam zawsze]

Najdłużej realizacja zamówienia trwała 2 tygodnie (od momentu zakupu).

Odpowiedz»
  • Agusia
    Agusia · 15-01-10 17:03 · do góry^

A ja na stanik czekam od 15 grudnia :/

Odpowiedz»
  • alex24
    alex24 · 19-01-10 11:29 · do góry^

Yaga napisałam, że prawdopodobnie nie dojdzie, to trochę różnica. Napisałam z własnego doświadczenia jako wysyłający z Anglii. Chcę zwrócić uwagę iż poczta zastrzega sobie 14 dni roboczych na dostarczenie przesyłki, więc jeżeli nie dojdzie w ciągu tych 14tu dni radzę zgłaszać reklamację zamiast czekać miesiącami i mieć nadzieję, bo potem może być za późno na zgłaszanie reklamacji. Ale powtarzam to z mojego doświadczenia.

Agusia jak czekasz od 15 grudnia to pewnie się już nie doczekasz, a co na to srzedający, powinien już dawno sprawę zgłośić do royal mail.

Odpowiedz»
  • ludeczka
    ludeczka · 19-01-10 11:50 · do góry^

Gosha - miałam kiedyś podobny problem jak Ty - przeszła mi przed nosem brytyjska aukcja, bo zostawiłam licytację na sam koniec, a poza tym zrobiłam jeszcze jeden błąd: licytowałam zalogowana na polskim ebayu. I dlatego wyskoczyła mi informacja, że nie mogę licytować, bo nie ma wysyłki do Polski. Za drugim razem licytowałam spod brytyjskiego ebaya i wszystko było w porządku, tylko do kosztów przesyłki dopisałam więcej, zgodnie z sugestią sprzedawcy. Może to się wydaje bzdurne, bo ebaye są ze sobą połączone, ale jednak istnieje różnica w licytowaniu i moim zdaniem czasem polski ebay po prostu "nie puszcza" do licytacji :) Niby bzdura, a ile znaczy :)

Odpowiedz»
  • izka
    izka · 27-01-10 16:19 · do góry^

hej dziewczyny, licytuje wlasnie jeden stanik na ebayu, ale okazalo sie ze sprzedawca nie wysle do polski... czy w razie jesli wygram aukcje to czy znalazlaby sie jakas chetna do uzyczenia mi adresu w anglii? oczywiscie pokryje wszystkie koszty :)
    alex24 - czy nadal oferujesz swoja pomocw tego typu sprawach? :)

Odpowiedz»
  • abw_online
    abw_online · 27-01-10 17:09 · do góry^

Po wstukaniu w wyszukiwakę polskiego eBaya jakiegoś rozmiaru, wyświetla się znacznie mniej aukcji niż w wypadku brytyjskiego eBaya. Nie ma również na nim opcji "Buy it Now or Best Offer". Dlatego nigdy nie korzystam z polskiej witryny (tak chyba to się nazywa, jeśli nie to przepraszam, ale ja starej daty i trochę niegramotna w tym względzie ;)). Jedyne do czego jest mi przydatny polski eBay to sprawdzenie czasu zakończenia aukcji na amerykańskim eBayu ;).

Odpowiedz»
  • gosha
    gosha · 27-01-10 17:28 · do góry^

Ja też korzystam tylko z brytyjskiej strony ebay, tylko przed zalicytowaniem piszę maila, czy wysyłają do Polski. Na jakieś 50% moich pytań dostawałam odpowiedź, że wyślą :)

nie dyskutuj z idiotą.
    sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Odpowiedz»
  • gabi87
    gabi87 · 02-02-10 12:37 · do góry^

alex24, mam pytanie, czy jest możliwość, żebyś użyczyła mi swojego adresu na Wyspach? Chciałam kupić stanik na ebay'u, ale sprzedawca za nic nie chce zgodzić się na wysłanie do Polski:( Nigdzie indziej nie mogę znaleźć tego stanika...

Odpowiedz»
  • gabi87
    gabi87 · 02-02-10 12:37 · do góry^

alex24, mam pytanie, czy jest możliwość, żebyś użyczyła mi swojego adresu na Wyspach? Chciałam kupić stanik na ebay'u, ale sprzedawca za nic nie chce zgodzić się na wysłanie do Polski:( Nigdzie indziej nie mogę znaleźć tego stanika...

Odpowiedz»
  • alex24
    alex24 · 02-02-10 13:35 · do góry^

Izka (pewnie już za późno), Sywilskam nie ma problemu, podajcie swoje maile to się odezwę.

Odpowiedz»
  • gabi87
    gabi87 · 02-02-10 13:58 · do góry^

Fajnie;), będę wdzięczna.
    Mój mail to: sywilskam@poczta.onet.pl

Odpowiedz»
  • izka
    izka · 09-02-10 18:57 · do góry^

Super alex, dzięki :)
    zizaza@interia.pl

Odpowiedz»
  • ayaa
    ayaa · 01-05-10 13:08 · do góry^

Przepraszam, że tak odkopuję ale orientujecie się może czy w mbanku można powiązać z kontem Paypal zwykłą kartę płatniczą? Kupiłam przedmiot na aukcji i nie wiem jak zapłacić a nie chcę płacić niewiadomo jakiej prowizji za przewalutowanie:/

Odpowiedz»
  • Clover
    Clover · 03-06-10 23:39 · do góry^

Ja właśnie dzisiaj założyłam sobie PayPala i jest w nim taka opcja, że przelewasz normalnie pieniądze na konto PayPal z którego później płacisz na aukcjach. Czyli idzie z normalnego konta (bez karty kredytowej) na specjalne konto PayPalowe i później do sprzedawcy ;) Jak to zadziała to się okaże za jakieś dwa dni jak mi się konto zweryfikuje ;)

Odpowiedz»