Recenzujemy staniki, bo wiemy, że dobrze dobrane czynią cuda!

E-bay angielski - jak kupować?

• czarna_zmija
    czarna_zmija · 04-06-10 13:56 · do góry^

ayaa, kartą mbankową nie zapłacisz, ale możesz załatwić to przelewem z konta z mbanku na konto paypal

Odpowiedz»
  • ann_86
    ann_86 · 01-07-10 11:43 · do góry^

Wprawdzie pytanie i odpowiedź dawne, i już pisałam w innym wątku, ale MOŻNA powiązać najzwyklejszą kartę mbankową z pay palem, ja z tego korzystam chyba z 2 lata.

Odpowiedz»
  • Sunachan
    Sunachan · 01-07-10 16:00 · do góry^

ayaa ---> tak, można podpiąć normalną płatniczą. Oczywiście to nie zmienia faktu, że płaci się trochę więcej niż aktualny czy "ebayowy" kurs funta :/ Raczej wg tej tabelki (kurs sprzedaży) :/ Do tego też ma chyba znaczenie, w którym momencie kasa zostanie ściągnięta z konta, tzn. przykładowo kupiłam coś za 30zł, zapłaciłam przez Paypal, to 30zł mam na koncie w "blokadach i zawieszeniach", a za kilka dni pojawia się w "historii" jako realnie ściągnięte z konta np. 32zł :/ A kurs funta teraz sobie skacze, niedawno coś kupowałam na Ebay, kasa jeszcze nie ściągnięta, zastanawiam się ile mi zabiorą więcej :/

pisze się "dekolT" - NIE "dekolD" !!!!!

Odpowiedz»
  • Sunachan
    Sunachan · 01-07-10 23:17 · do góry^

hmm i nadal nie wiem jak z tym kursem funta... kiedyś pytałam dziewczyn, musiałabym znaleźć wątek, ale nie załapałam chyba wtedy do końca.
    Kursy stoją tak ;)
    wg eBay (obecnie) - 5,07
    wg google ;) - 5,05
    wg mBank (kurs sprzedaży) - 5,17 (kurs średni taki jak na google)
    A mBank po ściągnięciu należności policzył mi dzisiaj po 5,30zł :/ Moim zdaniem to jest przegięcie....
    W każdym razie jak coś zamawiacie na eBayu to lepiej przeliczcie sobie zawyżonym kursem. Ja już dzisiaj liczyłam po 5,3zł teoretyczne zakupy, ale widzę że powinnam chyba liczyć po 5,4 bo nie wiem ile mBank dowali za kilka dni (co z tego, że funt troszkę spadł... u nich widocznie nie :/)

pisze się "dekolT" - NIE "dekolD" !!!!!

Odpowiedz»
  • psujka
    psujka · 01-07-10 23:52 · do góry^

Ja płacę ze środków na koncie paypala, które sobie przelałam z konta. Dzisiaj płaciłam za nowy nabytek i kurs miałam taki:
    1 Złoty polski = 0,192180 Funty brytyjskie, czyli około 5,2zł = 1GBP. Swoją drogą kurs funta mi się wcale nie podoba :/

Odpowiedz»
  • ann_86
    ann_86 · 02-07-10 02:22 · do góry^

To ja chyba mam więcej szczęścia. Kilka dni temu wyszło 5,06 za funta. Wczoraj mi zablokowało kolejną kwotę i wychodzi 5,17.

Odpowiedz»
  • zajefajka
    zajefajka · 26-03-11 17:57 · do góry^

Czy któraś z forumek mieszka na wyspach, albo posiada angielskie konto na ebayu? Pytam, bo upatrzyłam sobie stanik a sama nie posiadam ebayowego konta, więc nie mam nawet możliwości wzięcia udziału w aukcji (która kończy się we wtorek), póki co żadnych ofert, byłabym bardzo wdzięczna gdyby znalazła się osoba która zrobiłaby to za mnie:)

Odpowiedz»
  • Katia
    Katia · 26-03-11 19:15 · do góry^

To załóż konto. Parę chwil i dostęp, nawet nie do swojego, telefonu stacjonarnego, i po kłopocie.

"Nie" z przymiotnikami pisze się razem.

Odpowiedz»
  • Katia
    Katia · 26-03-11 19:16 · do góry^

N.b., do polskiego i angielskiego ebay'a używa się jednego konta.

Odpowiedz»
  • zajefajka
    zajefajka · 26-03-11 19:29 · do góry^

Niestety nie mam możliwości przelania kasy na zagraniczne konto, więc sam fakt założenia na ebayu profilu nic mi nie da, chodzi o sam przelew, który musi być w funtach.

Odpowiedz»
  • Neith
    Neith · 26-03-11 19:35 · do góry^

zajefajko, najłatwiej jest założyć konto na ebayu, podpiąć konto z paypal'a, do którego podepniesz kartę z banku (albo zrobisz na nie przelew) i tak można płacić :)

Odpowiedz»
  • Katia
    Katia · 26-03-11 19:45 · do góry^

A obecnie można PayPal doładować tzw. ekspresowym przelewem - pieniądze dochodzą p 1-3 minutach. PayPal sam przelicza złotówki na funt - grunt, żebyś miała odpowiednio dużo złotówek na koncie. Generalnie, zawsze lepiej przelać na PayPalowe konto z lekkim naddatkiem.

Odpowiedz»
  • zajefajka
    zajefajka · 26-03-11 19:52 · do góry^

Dzięki Neith, z tego co piszesz to chyba nic skomplikowanego - właśnie jestem w trakcie zakładania paypalowego konta. Tylko dlaczego gdy chcę przelać kasę z mojego polskiego konta na paypala, wyskakuje formularz w którym widnieją pytania dotyczące zagranicznego konta w Uk którego nie posiadam:D?

Odpowiedz»
  • tiger_lilly
    tiger_lilly · 26-03-11 20:02 · do góry^

a sprawdzilas, czy sprzedajacy udostepnil wysylke do Polski? :) Bo jesli nie, to nie bedziesz mogla zalicytowac.

Odpowiedz»
  • zajefajka
    zajefajka · 26-03-11 21:40 · do góry^

Cholera nie sprawdziłam i jak się okazuje nie wysyła:( A ten paypal to zbyt skomplikowany dla mnie jest więc daję sobie spokój.

Odpowiedz»
  • tiger_lilly
    tiger_lilly · 26-03-11 23:04 · do góry^

Mozesz napisac z pytaniem, czasem sie zgadzaja (osobiscie nie widze problemu, bo i tak sie musza wybrac na poczte :P).

Odpowiedz»
  • Katia
    Katia · 27-03-11 00:00 · do góry^

Cóż, PayPal to główna metoda płatności na eBay i tańsza, niż w wypadku przelewu międzynarodowego (odpadają koszty podwójnego przewalutowania). Na stronie PayPal wszystko jest wyjaśnione - wystarczy dokładnie przeczytać i po kłopocie.

Odpowiedz»
  • czarna_zmija
    czarna_zmija · 27-03-11 12:59 · do góry^

Dokładnie, tak jak pisze tiger_lilly, dla sprzedawcy to tylko kwestia uaktualnienia oferty o tę wysyłkę, więc warto zapytać

Odpowiedz»